Artikkelit

Sijainnista tuli statustekijä – Kaartinkaupunki nostaa yritykset ykkösluokkaan

Sijainnista tuli statustekijä – Kaartinkaupunki nostaa yritykset ykkösluokkaan

Helsingin eteläisessä kantakaupungissa sijaitseva Kaartinkaupunki tarjoaa yrityksille valtakunnan arvokkaimman toimitilaympäristön ja maan tasokkaimmat lounas- ja afterwork-palvelut. Ei ihme, että alueelle olisi enemmän tulijoita kuin on tilaa.

Helsingin historiallinen keskusta, Kaartinkaupunki, on hämmentävä sekoitus arvokasta bisnesmaailmaa ja vilkasta turistielämää. Esplanadin puistosta Tähtitornin mäelle ulottuva, vain 0,33 neliökilometrin kokoinen kaupunginosa on täynnä arvorakennuksia, suosittuja turistikohteita sekä korkeatasoisia ravintoloita.

Ennen kaikkea kaupunginosasta löytyy kuitenkin toimitiloja – siinä missä Kaartinkaupungin asukasmäärä on reilu 1 000, alueen toimisto- ja liiketiloissa työskentelee lähes 13 000 henkilöä.

”Kaartinkaupunki on yritysten näkökulmasta erittäin houkutteleva alue, mikä näkyy toimistotilojen määränä ja niiden pienenä vajaakäyttöasteena. Kaartinkaupungin ja muun ydinkeskustan lähiympäristön vajaakäyttöaste on vain 3,5 % kun koko Helsingin kaupungin osalta luku on 11,9 %”, taustoittaa Helsingin kaupungin kantakaupunkitiimin päällikkö ja arkkitehti Hanna Pikkarainen.

Rikas kaupunkirakenne ja vahvat kasaantumisedut

Pikkaraisen mukaan alueen vetovoima perustuu rikkaaseen kaupunkirakenteeseen ja käyttäjäkuntaan – sekä kasaantumisetuihin, jotka syntyvät siitä, että toisistaan hyötyvät yritykset sijaitsevat lähellä toisiaan.

”Arvokas arkkitehtuuri sekä valmis kaupunkirakenne erottavat alueen uusista toimistokeskuksista ja ovat yrityksille selvästi myös statustekijöitä”, Pikkarainen sanoo.

Myös alueella useita arvokiinteistöjä omistavan Spondan Key Account Managerilla, Ilkka Tanilla on selvä näkemys siitä, mitkä asiat vetävät yrityksiä Kaartinkaupunkiin.

”Loistavat lounas-, catering-, afterwork- ja kokouspalvelut, uniikit toimitilat sekä hyvät liikenneyhteydet”, Tani kiteyttää.

Tanin mukaan Kaartinkaupunki vetää erityisesti asiantuntijayrityksiä, kuten laki- ja arkkitehtitoimistoja, yritysjohdon konsulttifirmoja sekä mainostoimistoja. Alueella on myös paljon eri maiden lähetystöjä.

Suomen laadukkaimmat palvelut

Empire-ajan arkkitehtuuria edustava kaupunginosa on saanut nimensä Kasarmitorin vieressä sijaitsevan, vuonna 1822 valmistuneen Kaartin kasarmin mukaan.

”Alue on säilynyt ehjänä ja omaleimaisena, vaikka arvorakennusten sekaan on noussut myös yksittäisiä uusia rakennuksia. Haasteena on se, että alueella ei ole juuri mahdollisuutta uudisrakentamiseen, vaikka kysyntää olisi”, Pikkarainen sanoo.

Alueen merkittävimpiä arvorakennuksia ovat muun muassa valtioneuvoston juhlahuoneisto Smolna, Kasarmitorin laidalla oleva Agronomitalo sekä vuonna 1894 rakennettu Designmuseo.

Vaikka puitteet ovat historialliset, alueen ilmapiiri on rento ja kansainvälinen. Sen takaavat alueelta ja sen läheisyydestä löytyvät suositut turistikohteet, kuten Suomenlinna, Kauppatori, Esplanadin puisto ja merikylpylä Allas Sea Pool. Turistivirtoja houkuttelevat Kaartinkaupunkiin myös Suomen parhaat ravintolat ja hotellit sekä viereisen kaupunginosan, Kluuvin, laadukkaat ostosmahdollisuudet. ”Turistikohteet tarjoavat laadukkaine kokous- ja tapahtumapalveluineen myös yrityksille loistavia synergiaetuja”, Spondan Ilkka Tani sanoo.

Ydinkeskustaa paremmat parkkitilat

Tanin mukaan alueelle hakeutuvia yrityksiä yhdistää se, että ne arvostavat julkisen liikenteen ohella myös hyviä yksityisautoilu- ja pyöräilymahdollisuuksia.

”Kaartinkaupunki on muuta ydinkeskustaa helpommin tavoitettavissa omalla autolla ja myös parkkitilaa löytyy paremmin. Pyöräilijöille sijainti tarjoaa upeita ja suoraviivaisia rantareittejä.”

Alueen historiallisia kiinteistöjä pyritään Tanin mukaan jatkuvasti kehittämään, niin että ne vastaavat yhä paremmin nykypäivän vuokralaisten tarpeisiin. Kohteisiin rakennetaan arkkitehtuuria kunnioittaen niin sähköautopaikkoja, pyöräparkkeja kuin sosiaalitilojakin. Sponda on uudistanut vastattain myös arvokohteidensa aulatiloja.

Yhä vahvempi osa ydinkeskustaa

Pikkaraisen mukaan Kaartinkaupungista tulee jatkossa yhä vahvempi osa ydinkeskustaa.

”Kauppatorin ja Eteläsataman ympäristöön tehtävät uudistukset lisäävät alueen nostetta ja muuttavat keskustan painopistettä. Muun muassa Etelärantaan suunniteltu Arkkitehtuuri- ja Designmuseo tulee olemaan merkittävä tekijä, samoin vireillä on useita Kasarmitorin elävöittämiseen liittyviä kaavamuutoksia. Myös Kauppatorin ilmettä ja toiminnallisuutta parannetaan uuden asemakaavan avulla.”

Museohankkeella kaupunki ottaa askeleen kohti rantaa. Museon oheen suunnitellaan rantareittiä ja liityntää Eteläsataman lahdelle – mikä tarkoittaisi myös Kaartinkaupungista parempaa kulkuyhteyttä meren äärelle.

Kaupunkisuunnittelun tavoitteena on vahvistaa Kaartinkaupungin asemaa Helsingin vilkkaimpana ja vetovoimaisimpana bisneskeskittymänä.

”Ajassa liikkuu erilaisia tarpeita, eikä kaavoituksilla haluta tehdä kiveenhakattuja ratkaisuja. Tavoitteena on, että toimitilakäyttö voisi joustaa tarpeen mukaan. Alueen vanhat arvorakennukset ovat jo lähtökohtaisesti korkeine huoneineen ja suurine tiloineen joustavia monenlaiseen käyttöön”, Pikkarainen sanoo.

Lähteet:
Catellan markkinakatsaus 2020, Helsinki alueittain, Tikkanen / Helsingin Tietokeskus

Anita Riikonen
Sponda Oyj

(Julkaistu lehdessä Toimitilat.fi 4E/2021)